Причината – такса смет в Студентски град се вдигне шест пъти.

През новата учебна година наемите в Студентски град могат да се вдигнат заради по-високата такса смет. С колко към момента не може да се прогнозира. В същото време спадът в цените на квартири е средно с 15 процента.

Второкурсничката от икономическия университет - Виктория Стоянова плаща 50 лева наем за общежитие, в който влизат и консумативите.

През новата учебна година не се знае, дали наемът на Виктория ще остане 50 лева. Причината – такса смет в Студентски град се вдигне шест пъти.

Всяка промяна в наемите се одобрява от студентските съвети, които се събират наесен.

Дори да се вдигнат наемите на студентските общежития заради по-високата такса смет, те пак ще си останат доста по-ниски, отколкото цените на квартирите.

Диляна Данева си е намерила евтина квартира в центъра, но без Акт 16. \"Доскоро нямахме и плащахме промишлен ток през лятото по 100 лева, зимата над 150-170 лева\", разказва тя.

Според експерти, хубавите имоти задържат високите  цени. Макар че в предпочитаните от студентите квартали се намират и евтини оферти.

Иначе студентите са готови на всякакви комбинации, за да избият високия наем.  

 

\"Мои колеги бяха 12 човека, мисля, че в тристаен апартамент с две бани, за да могат да си намалят наема със стотина лева, което никак не е малко\", допълва Диляна.

Второкурсничката Виктория е сигурна, че няма да излезе на свободен наем.

Как обоснова тя своя избор, както и какво е мнението на брокерите по въпроса – вижте във видеото.