Част от клиентите на трезора на \"Евлоги Георгиев\" са фигури, свързвани с подземния свят

Повечето собственици на разбити касети при обира на частен трезор в центъра на София преди месеци не са декларирали изчезнали пари и ценности. Някои казват, че не си спомнят какво са държали там, а други твърдят, че разбитите им сейфове били празни.

 

Разследването на обира върви трудно, а услугите на частни трезори се оказват несигурни.

 

Когато оставяме на съхранение в трезор пари и ценности не се иска от нас да докажем произхода им. Ако има собственици на имущество с неясен произход, то при обир те не биха посмели да си го потърсят, твърдят полицаи.

 

МВР има заподозрени извършители. Част от клиентите на трезора на \"Евлоги Георгиев\" са фигури, свързвани с подземния свят, други, според публикации в пресата – магистрати.

 

Сред доброволно заявилите откраднатото си имущество нямало хора, които да обявят, че са от съдебната власт. Клиентите, които не крият какво са държали в касетите си обаче, страдат заради останалите, които не съдействат на разследването с данни за вещи и пари, оплакаха се ограбени, пожелали анонимност.

 

Оказа се, че клиентите на трезори не могат да разчитат и на застраховки за допълнителна сигурност при обири като този. Такива у нас не съществуват, твърдят застрахователи.

 

Всяка собственост, която застраховаме, трябва да бъде описана и контролирана, което в тези случаи е трудно. Банките предвиждат компенсация на изчезнали пари до 100 000 лева, но не и частните трезори.