Променя се и добавката към вдовишката пенсия от 20 на 26.5%...

От днес минималната заплата в страната се увеличава. Тя става 270 лева, вместо досегашните 240 лева. Променя се и добавката към вдовишката пенсия от 20 на 26.5 процента. По-високото минимално заплащане обаче означава и по-скъпи услуги.

30-те лева в повече към минималната заплата ще доведат и до повече разходи.  Причината – с промяната на минималното възнаграждение, автоматично се променят и 54 други плащания. Какво ще ни излиза по-скъпо?

На първо място – с 30 стотинки повече ще ни струва таксата за преглед при личния лекар. До този момент, всяка визита при джи пито ни костваше по 2.40 лв. От днес нататък ще бъде 2.70 лв. Повече ще плащаме и ако ни се наложи след лекарския кабинет да поостанем в болницата, тъй като цената на болничния престой е 2% от минималната работна заплата. Така че от днес, за лукса да използваме болнично легло всеки ден ще отделяме  по 5.40 лв., вместо досегашните 4,80 лв.

30-те лева повече в портмонето на хората с минимално възнаграждение носят след себе си и по-високи данъци и удръжки за осигуровки. Изчисленията сочат, че при 270 лв. брутно възнаграждение, след удръжките остават 211 лв. - точно колкото е официалният праг на бедност.

За финал – все пак и една добра новина – с покачването на минималната заплата, ще се увеличат и добавките за деца с увреждания. Размерът им е 70% от най-ниското възнаграждение и след повишаването му ще станат 183 лева.