Фирми и ведомства вече предлагат успешна алтернатива за родителите...

Заради проблема с недостигащите места в детските градини някои фирми и ведомства вече предлагат успешна алтернатива за родителите, които не могат осигурят дневна грижа за децата си.

 

Екип на \"Календар\" провери какво е решението и кои семейства имат възможност да се възползват от него.

 

В София, където има най-голям проблем с местата за детски градини, някои работодатели вече създават градини за децата на своите служители. В една от тях в квартал \"Младост 3\" до няколко дни ще се съберат около 50 деца. Всичко те са от семейства, в които поне единият родител е служител в Министерството на отбраната.

 

Такъв е и случаят на Петя, чиито съпруг е военен. 5-годишният им син Николай в момента е при баба си на село, но до дни ще се включи във втората група на детската градина.

 

Преди това Петя и съпругът и са чакали 2 години и половина, за да дадат детето си в обикновена общинска градина.

 

Освен в \"Младост\", ведомството е открило още две градини в София и четири из страната за децата на служителите си. Тарифите са както в общинските градини.

 

Алтернатива на традиционните детски заведения вече предлагат и няколко фирми в София. Според инициатори на идеята обаче от общината все още не дават стимули на подобни работодатели, въпреки масовата липса на места в общинските градини.