Фамилните детски градини могат да решат проблема с недостигащите места в общинските заведения...

Фамилните детски градини могат да решат проблема с недостигащите места в общинските заведения. Предложението е на неправителствени организации.

 

Вчера \"Календар\" разказа за инициативата работодатели да предлагат дневна грижа за децата на служителите си.

 

Широко разпространена алтернатива на обществените и части детски заведения в някои европейски страни е фамилната детска градина. В Белгия, например, все повече майки се сдружават и гледат децата си на смени – на дни или на седмици. Така не зависят от приема по ограничени бройки и сами участват в грижата за децата.

 

2-годишната дъщеря на Луиза не е приета в ясла и няма кой да я гледа, докато родителите й са на работа. За жената фамилната детска градина би означавала да взима отпуск през няколко дни или на всеки няколко седмици, което е невъзможно. Дори да има време обаче, Луиза се съмнява, че ще намери достатъчно съмишленици.

 

Според майките вариантът да заработи подобна инициатива е да има финансиране и от държавата. Нито една община у нас обаче не се ангажира с подобна практика засега. Междувременно родителите все по-често разчитат на традиционното решение - баби и дядовци. А те обикновено предлагат и по-качествени грижи от градината.