Огромни опашки пред изборните секции днес...

Все още огромни опашки от чакащи да гласуват се извиват пред няколко секции в Пловдив. Подобна е ситуацията и в няколко села близо до града.

 

Иначе изборният ден в града започна с гаф – тази сутрин в една от секциите липсваха бюлетини за кмет и шестима избиратели бяха допуснати в тази секция да гласуват с по две бюлетини за общински съветници. Това наложи изборният процес да бъде преустановен за час.

 

Иначе към този момент 60 жалби за нарушения са постъпили в ОИК, но само за 6 от тях е сезирана прокуратурата. В единия от случаите става въпрос за купуване на гласове. Снощи в една от централите на политическа сила са били раздавани по 30 лева на човек, за да гласуват днес за партията. По случая е образувано досъдебно производство.


Ромският квартал \"Столипиново\" се активизира на обед, когато пред секциите дори се извиха огромни опашки. На пръв поглед всичко изглежда спокойно, но само привидно. 

Няколко групи мъже причакват отиващите да гласуват още на входовете на училищата. Разговарят за кратко с тях и нещо им подават в ръцете. При вида на телевизионната камера групата веднага се разотива.

 

Забелязваме, че част от спиращите ги носят табелки \"Застъпник\", но не носят в себе си удостоверения. Оказва се, че и част от тях са непълнолетни. Нещо, което законът забранява. Между 50 и 60 лева струва един глас на тези избори в \"Столипиново\". Купуването е ставало и в деня за размисъл.

 

Събитията от последните дни в Катуница се отразиха и на вота. Масово хората излязоха на гласуват с надеждата новите управляващи да сложат край на беззаконието.