Почти всички партии, които са участвали в изборите 2 в 1, са подали жалби...

Масови искания за касиране на изборите в цялата страна. Почти всички партии, които са участвали в изборите 2 в 1, са подали жалби в Общинските избирателни комисии. Оспорват се както резултатите за кметове, така и листите за общински съветници.


Днес от БСП подадоха две жалби в столичната Общинска избирателна комисия. В същото време в Кърджали започна делото, по жалба на ГЕРБ, за касиране на изборите там.


Георги Кадиев и група общински съветници на БСП оспорват резултатите от изборите в столицата. Жалбите са две – срещу избора на кмет и срещу листата с общински съветници. Мотивите – удължаването на изборния ден, лошата организация и липса на протоколи.


05:01 аз съм абсолютно убеден, че на нас ни бяха отнети много гласове, за Жалбите ще бъдат внесени в Административния съд, където ще се реши дали наистина ли има нарушения, които са променили резултата от изборите.


Представители на БСП оспорват резултатите от първия тур на изборите и във Варна. Според левицата в града, има редица нарушения, които са опорочили вота за общински съвет.


БСП е пуснала жалби за касиране на изборите и в Перник, и в Нова Загора. И в двата града, те са подали сигнали за нарушения на първи тур – при избора на общински съветници. Управляващите от ГЕРБ също не отстъпват по брой внесени жалби с искане за касиране на вота.


Първата жалба е внесена в Кърджали. Там Административният съд вече даде ход на делото. ГЕРБ оспорват резултатите от местния вот и в Шумен. Според тях има редица нарушения, заради които хората в Шумен ще трябва отново да гласуват за кмет.


От ДПС също искат касиране на вота в редица градове и села. Според тях, заради редица нарушения трябва да се гласува отново за общински съвет в градовете – Плевен, Ямбол и Твърдица. Партията на Яне Янев – РЗС, пък е подала жалба срещу резултатите от вота в Перник, Балчик, Бургас и Добрич. Партиите вдясно също оспорват изборите. Те са открили много нарушения в градовете – Плевен, Асеновград, Нова Загора. Велико Търново и Видин.


Според тях изборите на кметове или общински съвет там са опорочени и съдът трябва да се произнесе дали трябва да се касира вота. Партия „Атака\" е поредната, която е подала редица жалби в административния съд. Те оспорват избора на общински съвет в Хасково и Велико Търново.


Според изборния кодекс жалба може да бъде внесена до седем дни от обявяване на решението от изборите. Жалбата се разглежда от компетентния  Административен съд. По закон партиите са длъжни да представят доказателства за нарушенията, които са били допуснати по време изборите.


Следващата стъпка е административните съдилища във всички тези градове да разгледат представените им доказателства и да решат дали са достатъчно основателни за касиране на изборите. Ако това се случи, хората ще трябва още веднъж да пуснат бюлетини за кмет и общински съвет. Решението на административния съд обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.