Настояват следващата година средствата, които им се отпускат, да бъдат 570 милиона...

Земеделци и животновъди недоволстват от намалените средства за бранша, предвидени за следващата година.

 

Това е и поводът за спешната среша между организации от цялата страна и ресорния министър Мирослав Найденов. Разговорите продължават и в момента.

 

Земеделците настояват през следващата година средствата, които им се отпускат, да бъдат 570 милиона, а не 340 милиона лева. Разликата от 260 милиона ще бъде изцяло за сметка на зърнопроизводителите, които през 2012 година вместо 8 лева ще получават по 3 лева на декар площ.

 

През 2012-та обаче ще бъдат увеличени парите, които идват от еврофондовете, така че разликата догодина за земеделците ще бъде не повече от 3 лева на декар.

 

Парите за животновъди и тютюнопроизводителите остават същите както и през тази година. Така или иначе зърнопроизводителите настояват за среща с премиера, която да се състои преди гласуването на бюджета, което се очаква да бъде между 16 и 17 ноември и ако тази среща не се състои, те остават в готовност за протест.

 

Иначе зърнопроизводителите опровергаха информацията, която се тиражира в медиите, че искат оставката на финансовия министър Симеон Дянков.