Проверките на НАП органи започнаха след сигнал на Синдиката на свещеницити...

Едва 10% от църковните обекти са реално проверени за укриване на доходи и осигуровки, обявиха от КТ \"Подкрепа\". Още в началото на годината от Главната инспекция по труда и НАП казаха, че започват проверки в епархиите. До този момент обаче официални резултати няма.

 

Проверките на държавните контролни органи започнаха след сигнал на Синдиката на свещениците към КТ \"Подкрепа\", че църквата укрива осигуровки и държи голяма част от служителите си без договори.

 

Малко по-късно, пак от синдиката, представиха скандално писмо, подписано лично от патриарх Максим. В него се препоръчва да се забрани достъпът до църквите на инспектори, ако нямат писмено разрешение от митрополита за съответната област.

 

Пак тогава стана ясно, че до този момент никога нито една църква не била обект на проверка. Днес от профсъюза поискаха освен договорите да се проверява и как църквите харчат държавните субсидии, които им се отпускат ежегодно. Според синдиката поне половината от духовниците у нас работят без трудови договори.

 

С въпрос какви са резултатите от въпросните проверки, още преди дни се свързахме и с Главната инспекция по труда и с НАП. От там категорично отказаха да обяснят колко църкви са проверени до момента.

 

Без отговор остана и въпросът кога ще приключат проверките. С отговор \"проверява се, но нищо повече не можем да ви кажем, защото е конфиденциална информация\", коментар отказаха и от НАП.