Коментар на политолога Иван Кръстев.

Поне три или четири неща си заслужава да бъдат припомнени от тази година. Едното е, че за \"Човек на годината\" от сп. Таймс беше обявен протестиращият човек. Протестиращият човек протестираше на различни места в света, срещу различни неща. 2011-та навярно е една от годините през последното десетилетие, когато е имало най-много хора на улиците. Това заяви политологът Иван Кръстев в \"Здравей, България\".

Той допълни, че мнозина са с е опитвали да разкажат това, което се е случило през 2011-та година като повторение на 1968-ма година. Но всъщност разликите са повече от приликите, на мнение е политологът: \"През 68-ма млади хора излизаха на улицата и казваха, че не искаха да живеят в света на родителите си. Сега вие виждате млади хора, които казват \"Искам да живея като родителите си, но не ми позволяват това. Искам да имам социалната сигурност, които родителите ми са имали. Искам да имам доходите, които са имали\".

Друго събитие, променило света, което Иван Кръстев отбеляза, е ядрената авария във Фукушима. Той посочи, че именно този инцидент е променил изцяло начина, по който Германия гледа на своята енергетика. \"Най-важното, което мен ме впечатли беше, че това беше решение, взето в рамките на една седмица и това е третото нещо, което мисля, че силно започна да се променя – как се взимат решения\", допълни политологът.

В каква степен засягат България всички тези неща според политолога Иван Кръстев и какво предстои през 2012-та година – вижте във видеото.