На живо от бедстващото село Бисер...

На живо от село Бисер екип на \"Здравей, България\" следи ситуацията в бедстващия район. Ирена Узунова, областен управител на Хасково, информира, че след тежката нощ ситуацията вече е овладяна. Тя не се нае да коментира какво е довело до скъсването на язовирната стена. Според специалистите натрупването на голямо количество лед върху нея е допринесло за срутването й.

 

Язовирът се стопанисва от община Харманли, която още миналата седмица е била предупредена за предстоящото обилно снеготопене и възможността за повишаване на водата. Тя има и разписан план за действие при кризисна ситуация, обясни Ирена Узунова.

 

В село Бисер се намира и вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обясни, че до момента са евакуирани 75 души. Има 23 населени места, които ще останат без вода и в момента Министерството на отбраната е в подготовка за осигуряването на 15 водоноски, каза още Цветанов. Министерството на земеделието от своя страна ще осигури храна.

 

\"Проблемът с малките микроязовири е, че те се стопанисват от общините. В немалката си част те се дават на концесия, без обаче никой да се грижи за тяхното контролирано изпускане и сигурност. Ако беше направено едно контролирано изпускане на тези водни обеми преди големите снеговалежи, мисля, че нямаше да се стигне до този инцидент. Всичко, което зависи от държавата, ще бъде направено\", гарантира Цветан Цветанов.

 

Остава критична ситуацията в Свиленград, където с общи усилия на всички министерства се надяваме тя да бъде овладяна, заяви вътрешният министър.

 

На въпрос има ли риск и на други места в страната да се стигне до подобно бедствие, Цветанов обясни, че има информация за населени места, където има предположения за евентуални проблеми, които могат да възникнат.

 

Следи се нивото на река Марица, за да може дигата, която в момента е разрушена, да започне да се възстановява. Граничния пункт Капитан Андреево е затворен, тъй като реката е заляла пътя.