Кинофестивалът в Берлин беше открит с историческата драма \"Сбогуване с кралицата\"...

62-ият международен кинофестивал в Берлин беше открит в \"Берлинале палас\" с историческата драма \"Сбогуване с кралицата\" на френския режисьор Беноа Жако. Преди премиерата беше представено и журито, оглавено от британския режисьор Майк Лий.
   
Откриващата фестивала лента е адаптирана по едноименния роман на Шантал Тома. Испанско-френската копродукция описва първите дни от Френската революция през погледа на компаньонка на кралица Мария Антоанета.

В конкурсната програма на Берлинале тази година са включени 18 филма, които ще се борят за наградите \"Златна и \"Сребърна мечка\". Сред тях са \"Пленник\" на филипинеца Брилянте Мендоса, \"Детски игри\" на испанеца Антонио Чавариас и новият руско-американски филм на Били Боб Торнтън и  Александър Роднянски  \"Автомобилът на Джейн Мансфийлд\". На Берлинале с особен интерес се очаква европейската премиера на филма на Анджелина Джоли  \"Земя на кръв и мед\".

Ще бъде показана и лентата на режисьора Стивън Долдри \"Изключително силно и невероятно близко\" със Салма Хайек и Том Ханкс в главните роли.

 

Почетната \"Златна мечка\" ще бъде връчена на 62-годишната Мерил Стрийп. Двукратната носителка на \"Оскар\" ще получи отличието на прожекцията на последния си филм \"Желязната лейди\", в който изпълнява ролята на британския премиер Маргарет Тачър.