ACTA разбуни духовете в целия свят...

Днес ще стане ясна позицията на икономическото министерство за международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА, което предизвика серия от протести и у нас. ACTA разбуни духовете в целия свят заради опасенията, че с международното споразумение за защита на интелектуалната собственост ще бъде ограничена значително свободата в интернет.

 

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. Целта е да се ограничи интернет пиратството.

 

Мнозина обаче подозират, че зад така обявените цели стоят други намерения. Според редица експерти споразумението може да се превърне в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.
Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права. Поддръжниците на споразумението пък твърдят, че то е необходимо, за да се защитят правата на артистите.