Киномаратонът продължава до 18 март

С българския филм „Аве\" - дебют на режисьора Константин Божанов, бе открит 16-тият София филм фест. Киносъбитието ще покаже 138 игрални, 39 документални и 80 късометражни филма.

 

Престижната селекция ще продължи до 18 март в София. До края на месеца ще се завърти и в градовете Бургас, Пловдив и Варна.

 

\"Аве\" се среща с българската публика след премиери в Кан и наградата на журито от Сараево.

 

Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на приза  от Кан с филма си „Имало едно време в Анадола\", ще бъде отличен с наградата на София.

 

За приноса си към киноизкуството ще бъдат наградени и българският режисьор Георги Стоянов, създател на филма „Щурец в ухото\", както и босненецът Данис Танович – носител на Оскар за филма си „Ничия земя\".

 

Статуетката на Столична община  ще получи и британеца Хю Хъдсън, който има четири Оскар-а за филма си „Огнените колесници\".

 

На фестивала ще бъдат показани още: носителят на „Златен лъв\" от Венеция – „Фауст\" на Александър Сокуров, най-новият филм на Жюли Делпи „Космическа лаборатория\"  и екранизацията по Емили Бронте „Брулени хълмове\".

 

С документалния филм „Стоичков\" за звездата на българския футбол и с иранския \"Раздяла\" – носител на „Златна мечка\", „Златен глобус\" и Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

 

Репортер: София Стойчева