Кметът на града разпореди пълна проверка на всички водоеми в областта...

В Асеновград днес е ден на траур. Градът скърби за двете деца, които се удавиха в изравнителен басейн. Погребенията им бяха тази сутрин. Междувременно, родителите в града инициираха подписка, в която настояват държавните институции да принудят дружеството „Напоителни системи" да обезопаси с по-висока ограда рисковия водоем.

Родителите и живеещите до водоема смятат, че ако мерките за сигурност около басейна бяха адекватни и оградата бе на необходимата височина, а не само метър, нямаше да се стигне до трагедията. Към подписката им непрекъснато се присъединяват граждани.

Самите те са на мнение, че е необходимо да се направи достатъчно висока ограда или по-стабилно съоръжение, които да пречат на деца да се прехвърлят от другата страна.

Жителите на Асеновград обясняват, че изравнителният басейн е предпочитано място за игра от децата в целия град. Спас Николов неотдавна извадил две братчета, които се давели вътре.

„Едното паднало. Другото, за да му помогне и то пада. Едното - първи клас, а другото - трети. Иска се охрана тук, а не ограда. Да ги гони, да не играят тук", на мнение е спасителят на децата.

След като бе източен, тази сутрин басейнът отново бе напълнен с вода. Само карамфилите в него напомнят за смъртта на двете момичета.

Ден след трагедията дори не са поставени елементарни табели, които да предупреждават, че къпането е забранено.

В училището на 8-годишната Мария и 13-годишната Даниела днес психолози успокояват съучениците им от основното училище "Петко Каравелов". Има индивидуални беседи както с учениците, така и с учителите, обясни психологът Стоянка Бикова.

От „Напоителни системи" все още се чудят как да обезопасят съоръжението, а специална комисия към общината от сутринта проверява всички водоеми в Асеновградския регион.

Репортер: Благой Бекриев 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.