”Отечествен фронт”, събота, 28 април 2012 г., 18:00 по Нова телевизия...

В последната събота на април социалният ъндърграунд "Отечествен фронт" показва телевизионния пътепис на три деца от Рибново до Брюксел и обратно.

 

"Проектът "От Рибново до Брюксел и назад" е социален експеримент – три деца от резервата за традиции попадат в сърцето на Европа. Целта е те да видят свят, а ние да разберем ще ги промени ли видяното, разказва Мартин Карбовски.

 

"Резерват за традиции и история – това е село Рибново. Три деца – български мюсюлмани - участваха в конкурс, написаха есе на тема „Кирилицата – българската азбука" и спечелиха пътуване до Брюксел. Два свята през погледа на трима рибновски десетокласници - Мехмед, Невсе и Наджие".

 

Тримата тийнеджъри, възпитани да уважават възрастните и да помагат на родителите си с реколтата тютюн, заминаха за Брюксел. Посетиха Еврокомисията и Европарламента, участваха в празника ни по случай 3-ти март, запознаха се с еврокомисаря ни Кристалина Георгиева и още куп други важни европейски люде.

 

Освен това Мехмед, Наджие и Невсе имаха и няколко свободни часа, през които видяха Гранд Плац, Брюкселския пикльо и минаха по улицата с витрините. Витрини, зад които се продават голи български момичета. А след обиколката опитаха местната морска кухня. Миди, стриди, скариди и раци – брюкселска екзотика и рибновско отрицание.

 

Две седмици след завръщането си в Рибново спомените от Брюксел на Наджие, Невсе и Мехмед още са ясни. Може би и мечтите им за бъдеще са малко по-смели...

 

"За да отричаш нещо, трябва първо да го срещнеш. Светът не отрича Рибново, въпросът беше дали на Рибново ще му понесе огромността на този свят" – коментира Карбовски.

 

"Показвам ви едни деца, които срещнаха света. Ядоха неща, които поне вече знаят, че не харесват. Видяха живи проститутки, на които разбраха, че не искат да приличат. Осъзнаха, че светът е огромен, но красив. И в него всички имаме място. Повярваха, че и те могат поне за три дни да са част от другия свят. Защото Брюксел се оказа позволен, достъпен и разбиращ - дори за Рибново. И както каза Невсе: „Най-добре е цяло Рибново да посети Брюксел и да види свят!" Защото се оказва, че другият свят е възможен, допълни Карбовски.

 

"Отечествен фронт", събота, 28 април 2012 г., 18:00 по Нова телевизия


Не го изпускай, няма повторение!