Те алармират, че ако държавата не се намеси, български плод в скоро време няма да има...

Ниските цени на гръцките кайсии съсипват родното производство, предупреждават производители. Към това се добавят и дъмпинговите цени на сивия сектор у нас, заради което българския плод се купува за жълти стотинки.

Стопани от силистренския край, който е основен производителен район в страната, настояват за спешна намеса на държавата за регулиране на търговията с плодове.

Димитричка Търпанова  отглежда 30 дка кайсии в района на Тутракан. В  бранша е вече 20 години. Толкова  свит пазар за българския плод, обаче, не помни.

„Реализацията на продукцията тази година е голям проблем. Комбинатите, които работиха при нас, купуват гръцка кайсия, която е на 50 стотинки", каза тя.
 
Заради изгодната цена, преработвателите предпочитали плодовете от южната ни съседка. За българския производител тази цена не покрива дори разходите.

В същото време прекупвачи продължават да извиват ръцете на производителите и да печелят на техен гръб. Велико Гецов споделя, че заради обидно ниската цена от 30-40 ст., реколтата вече гние в масивите.

Според стопаните, ако държавата не затегне контрола и не извади на светло търговците-менте, скоро у нас български плод няма да има.