Димитър Аврамов обещал на гражданин да повлияе на областна дирекция срещу 50 000 лв...

 

Депутат от ГЕРБ е арестуван за търговия с влияние. В нощта срещу сряда служители на ГДБОП и ДАНС са задържали Димитър Аврамов по обвинение, че е искал 50 хиляди лева, за да повлияе на една от областните дирекции „Земеделие”. Това не е първото закононарушение на депутата от ГЕРБ.

 

Мъжът, от когото са поискани парите обаче, подал сигнал в полицията и прокуратурата. Така се стигнало и до спецакцията на ГДБОП и ДАНС.

 

Прокурорът Николай Кокинов потвърди за Новините на Нова, че преди около десетина дни в Софийска градска прокуратура е получен сигнал от гражданин за рекет.

 

Рекетираният се занимава със селско стопанство, уточняват разследващите.

 

По първоначални данни, срещу поисканите 50 хиляди лева народният представител трябвало да упражни влияние върху една от областните дирекции „Земеделие”, а сделката е била свързана със земи, за които се отпускат евросубсидии, поясниха от прокуратурата. 

 

„Натискът е бил чрез разговори. Когато и ако НС разреши свалянето на имунитета, ще се проведат процесуално следствените действия”, поясни Николай Кокинов.

 

Заради депутатския имунитет, Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка. За подобно престъпление законът предвижда наказание между една и шест години затвор.

 

Това не е и първото провинение на Аврамов. В края на март той и колегата му Стоян Гюзелев бяха осъдени за конфликт на интереси. Двамата предложиха и гласуваха поправка в Закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани. Наказанието за депутатите Гюзелев и Аврамов бе глоба от по 5000 лева.

 

Въпреки осъдителната присъда, тогава депутатският им имунитет не беше свален и двамата запазиха длъжностите си. Така, към днешна дата, арестуваният депутат Аврамов е председател на Националния изпълнителен съвет на предприемачи - ГЕРБ и освен това участва в две парламентарни комисии - по земеделие и гори и по външна политика и отбрана. Сега се чака решението на парламента дали имунитетът на арестувания депутат да бъде свален, а Димитър Аврамов остава в ареста за 24 часа. 

 

Часове след новината за ареста на народния представител, Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да го изключи от партията. Освен това, от ГЕРБ очакват Аврамов да подаде сам оставката си като депутат.

 

Според Йордан Бакалов от "Синята коалиция" е възможно чрез ареста да се цели покриване на негативите около очаквания доклад от Европейската комисия.  

 

Още за реакциите в парламента след ареста на Димитър Аврамов и доклада на ЕК вижте ТУК.