С гол в 98-ата минута Динамо Загреб спечели с 3:2

Шокиращ край на своята авантюра в Шампионската лига претърпя Лудогорец. Шампионите на България допуснаха Динамо Загреб да вкара гол в 98-ата минута на реванша, а с това и да се класира за следващия кръг. Двубоят се развиваше прекрасно за българския отбор, който откри резултата в 12-ата минута чрез Емил Гъргоров. В 33-ата Рукавина изравни, но 3 по-късно Марселиньо отново изведе Лудогорец напред в резултата. Бразилецът си изкара глупав червен картон в 57-ата, а след час игра Рукавина вкара втория си гол в срещата. Динамо натисна в търсене на победно попадение и го постигна в 98-ата минута, при дадени 5 добавено време, когато се разписа Вида.

 

Лудогорец излезе със същата единайсеторка, с която прие Динамо преди седмица. Българите започнаха изключително спокойно и позитивно на стадион „Максимир”. В 7-ата минута Иван Стоянов намери на прекрасна позиция Емил Гъргоров, който обаче не успя да уцели вратата. Само 5 минути по-късно Лудогорец повтори тази комбинация. Стоянов центрира от дясно и този път нисичкият капитан на зелените не сгреши. Гъргоров се включи от дълбочина, изпревари индивидуалния си пазач, както и вратаря Келава и с глава прати топката в опразнената мрежа.

 

След попадението българите се прибраха по-близо до собственото си наказателно поле и предоставиха инициативата на Динамо. Домакините обаче трудно се справяха с добре организираната отбрана на съперника и не успяха да достигнат до точен удар в първия половин час на мача, разчитайки предимно на центрирания. При поредното статично положение в пола на хърватите топката бе изчистена и последва контраатака за Лудогорец. Топката бързо бе пратена към Гъргоров. Той на два пъти опита да стреля от границата на наказателното поле, а в последствие и да подаде на Марселиньо, но опитите му бяха блокирани от двама противникови бранители.

 

Веднага след това Динамо се възползва от грешка в отбраната на Лудогрец и изравни. В 33-ата минута Вршалко центрира от дясно и оставеният абсолютно сам Анте Рукавина отново се разписа, след като отбеляза и в първата среща.

 

След 3 минути обаче нещата отново придобиха нов обрат. Стоянов центрира в наказателно поле, Вида не прецени добре своя отскок и позволи на топката да го прескочи и да отиде в Марселиньо. Бразилецът я укроти с ръка и след като не последва сигнал от главния арбитър Феликс Цвайер, простреля Келава с удар в близкия ъгъл.

 

До края на първото полувреме Йордан Минев опита далечен удар, който бе блокиран, а на отсрещната врата капитанът на домакините Бедирай стреля по диагонала, но над вратата.

 

След освиркванията, с които бяха изпратени домакините на почивката, треньорът Анте Чачич започна втората част с промяна в единайсеторката. Напусна левият бек Ибанес, а на негово място се появи халфът Алиспахич. Динамо заигра с трима в защита и първите две възмонжости за това полувреме се откриха пред Лудогорец. Бадема обаче не успя да комбинира в наказателното поле с Иван Стоянов, а след това Марселиньо не успя да подаде на излизащия зад гърба на противниковите бранители Стоянов.

 

До 57-ата минута развоят на срещата бе изцяло под контрола на Лудогорец, след като съперника нямаше никаква идея как да преодолее за втори път Голубович. Тогава обаче Марселиньо се опита да спечели дузпа и въпреки че бе закачен от Тонел в наказателното поле, преигра при падането. Реферът Цвайер веднага показа на нападателя на зелените жълт картон за симулация, който обаче бе втори за бразилеца и той напусна преждевременно терена.

 

Само три минути по-късно Динамо изравни. След серия от колебливи изчиствания на защитниците на Лудогорец топката попадна в Анте Рукавина, който с голяма доза шанс прати топката в мрежата. Така без реално да упражнят натиск домакините придобиха сериозно самочувствие и вяра, че ще достигнат до пълния обрат. В 62-ата минута резервата Алиспахич бе близо до нов гол, но ударът му рикошира и мина покрай вратата.  

 

Динамо продължи да притиска българския отбор, най-вече с центрирания от десния фланг. В няколко случая защитниците се справиха добре, а в други Голубович успяваше без притеснения да овладее топката. Ивайло Петев реагира и 15-на минути преди края на срещата направи две смени. Бившият играч на Динамо Загреб Франк Гела замени Иван Стоянов, а Димо Бакалов се появи на мястото на Емил Гъргоров.

 

В 80-ата минута, при поредното центриране от дясно,  Александър Барт закъсня със своя шпагат и отпрати топката директно към собствената си мрежа. В последния възможен момент обаче с прекрасна реакция Голубович сложи крак и успя да предотврати опасността.

 

В последните минути изглеждаше, че Лудогорец няма да има проблем да задържи преднината си, но шокът дойде с последния удар в мача. Реферът даде 5 минути минимално добавено време. Течеше вече 98-ата, когато поредното центриране отдясно достигна до Вида, който с глава простреля Голубович, за да спечели мача за Динамо Загреб.

 

 

Статистика:


Динамо: 30. Келава, 3. Ибанес (46-Алиспахич), 5. Калело (62-Чоп), 8. Ковачич, 10. Самир, 13. Тонел, 14. Вршалко, 16. Бадел, 21. Бечирай (72-Пеко), 24. Вида, 55. Рукавина



Лудогорец: 1. Голубович, 25. Минев, 5. Барт, 33. Гулдан, 80. Кайсара, 18. Дяков, 8. Генчев, 73. Стоянов (74-Гела), 84. Марселиньо, 22. Иванов (88-Моци), 23. Гъргоров (77-Бакалов)


Голмайстори: 0:1 Емил Гъргоров /12/; 1:1 Анте Рукавина /33/; 1:2 Марселиньо /36/; 2:2 Анте Рукавина /60/; 3:2 Вида /90/


Жълти картони: Бечерай 26, Самир 65, Бадел 90 (Динамо); Марселиньо 31, Гъргоров 54, Барт 67, Голубович 90, Гела 90 (Лудогорец)


Червен Картон: Марселиньо 57 (Лудогорец)