Срамно представяне на Левски и ЦСКА

Българските представители в европейските клубни турнири записаха една от най-срамните страници в историята си. И трите ни отбора в „Лига Европа” отпаднаха още във втория предварителен кръг на надпреварата и така за първи път от 15 години абсолютно всички родни „евробойци”, преустановяват участието си в толкова ранна фаза на турнирите.

Безспорно първенци в класацията на позорното българско представяне бяха тимовете на ЦСКА и Левски. Изпълнените със скъпоплатени чужденци „грандове”, демонстрираха безлична и посредствена игра и логично бяха изхвърлени от „Лига Европа” от скромните тимове от Словения и Босна.

Червените” направиха 1:1 с абсолютния дебютант Мура на стадион „Васил Левски” и след 0:0 на словенска земя прекратяват славния си път в Европа през този сезон. Гол на Апостол Попов в 18-та минута даде аванс на ЦСКА, но попадение на Фаич в 76-та минута отне надеждите на феновете за краен успех.

„Трябва да се режат глави. Не може хора да продължават да живуркат тук по 2-3 години. ЦСКА не е сиропиталище!” , избухна след края на мача старши треньорът на отбора Стойчо Младенов, който разполагаше само с 13 полеви футболисти за важния сблъсък с Мура.

Поводи за радост нямаше и колегата му Илиан Илиев, който в едва втория си двубой начело на Левски, трябваше да види как „сините” превръщат в реалност поредния си кошмар в евротурнирите, след загуба от четвъртия в първенството на Босна тим на Сараево с 1:3. Още до 14-та минута Хюсеинович и Сулич заличаха напълно аванса на българите от първата среща в София. В 34-та минута с гол на Базил де Карвальо от спорно отсъдена дузпа Левски все пак успя да се върне в мача, но ужасяващите грешки в защитата на тима продължиха и след почивката, когато Хюсеинович преодоля четирима „сини” бранители и с мощен шут класира Сараево в следващия кръг на „Лига Европа”.

„Да говорят специалистите сега. Не искам да говоря днес, трябва първо да преспя и тогава“ , промълви президентът на Левски Тодор Батков, който уверено заяви след победата с 1:0 на стадион „Георги Аспарухов” преди седмица: „Какво им се плашим на тия! Ние пътуваме с правителствен самолет, а те с рейс".

Мрачните тонове в българският футбол допълни полуразпадналият се отбор на Локомотив Пловдив, който загуби като гост от Витес с 1:3. Тимът на Емил Велев замина за Холандия със само 16 играчи и без собственик, след като Коко Динев напусна клуба заради съмненията на феновете за „черно тото” и уговорка в първия мач в Ловеч, завършил при зрелищното 4:4. Единствения гол за българския тим реализира Христо Златински от дузпа в края на двубоя.

Така след достойното представяне в Шампионската лига на Лудогорец, отпаднал драматично от Динамо Загреб с гол в 98-та минута на реванша в Хърватия, българските тимове ще продължат битките си по терените единствено на родна земя.