Традиционният дъжд съпътства официалната церемония в Лондон

В следващите дни няма да има по-важно събитие от Олимпиадата. 30-те игри бяха открити със зрелищна церемония, наречена „Островът на чудесата”. 80 000 зрители на олимпийския стадион се насладиха на идилични сцени от селския живот на средновековна Англия, фабрични комини, които излизат от земята и символизират индустриалната революция, цитати от гениалния Уилям Шекспир, златен дъжд, символ на надеждата, валящ от петте преплетени олимпийски кръга в небето на Лондон .

 

Парадът на нациите по традиция започна с Гърция - родината на олимпийските игри, и завърши с домакините - спортистите на Великобритания. Знаменосец на българската делегация бе гимнастикът Йордан Йовчев, който за шести път ще участва в олимпийските игри. Сред хилядите, които аплодираха българската делегация, бе и българският президент Росен Плевнелиев.

Като основен акцент в изказванията на президента на МОК Жак Рог, както и на президента на Организационния комитет на игрите Сър Себастиан Коу – бе фактът, че за пръв път в олимпийската история всички държави имат жени в отборите си.

 

Разбира се, Кралица Елизабет Втора произнесе традиционните думи: "Обявявам игрите на тридесетата модерна олимпиада за открити".

 

Олимпийският флаг бе издигнат в присъствието на легендарния американски боксьор, 70-годишния Мохамед Али - шампион от Рим-60 и запалил факела на олимпиадата в Атланта-96. Британската лекоатлетка Сара Стивънсън, която триумфира в Пекин-2008, прочете традиционната клетва от името на спортистите. Британският съдия по бокс Мик Бейзи прочете клетвата на съдиите, от името на треньорите клетвата прочете британецът Ерик Фарел - треньор по кану-каяк. Факелът с олимпийския огън бе донесен до стадиона с лодка по Темза от бившия капитан на английския национален отбор по футбол Дейвид Бекъм, а на стадиона щафетата пое бившият британски гребец Стив Редгрейв, спечелил пет златни медала на пет различни олимпиади.

 

Олимпийският огън бе запален едновременно от седем млади британски спортисти, с което олимпиадата започна. Легендарният бийтълс Пол Маккартни изпълни "Хей Джуд" и с песента на легендарната ливърпулска четворка завърши церемонията по откриването, продължила точно 3 часа и 50 минути.

 

От днес 10 500 спортисти от 204 страни ще се борят за олимпийските медали през следващите 16 дни на игрите в Лондон.