Това показа на света 27-годишната ни щангистка Милка Манева.

Как се завоюва пето място на олимпиада само с една година подготовка, без никакви средства и основно меню от боб и картофи? Това показа на света щангистката ни Милка Манева. 27-годишната състезателка бе посрещната в родния си град Смолян като истински герой.

Скромно и дори срамежливо Милка приемаше поздравите и символичните подаръци от приятели и местната управа.
 
„Това, че някой ти оценява труда е уникално“, сподели щангистката ни.

Кметът на Община Смолян - Николай Мелемов, коментира, че Милка е направила нещо невероятно:

„Всички разбраха, че Смолян има щанги. Има такива спортисти - невероятни. Въпреки лошото състояние на общината и на базата тя направи един голям подвиг и ние се гордеем с нея. Ако говорим за пари, просто ме е срам, защото сме помогнали с много минимални суми. Тя всичкото го направи с воля, сърце и много труд. Но пак казвам ние сме длъжници на спорта, определено. “

Милка отказва да говори за трудностите по време на едногодишната си подготовка за олимпиадата. С болка си спомня унизителната ситуация преди четири години, когато заради допинг скандал българските  щангисти не стигат до олимпиадата в Пекин и получават четири годишно наказание.

Милка си спомня, че пет дни след скандала е имало обещания за помощ от страна на федерацията и тогавашните треньори, но нещата се развиват по по-различен начин:

„След това ние просто умряхме така да го кажем. И 11-те човека трябваше да си намерим пътя в живота. По някакъв начин трябваше да се препитаваме. Никой не ме подкрепи. Покрай познати и покрай приятели си намирах работа – барман-сервитьор. Всеки спортист пет дни след приключване на кариерата му е забравен. За жалост, в България е така“

През тези години единственият човек, който стои неотлъчно до Милка е личният й треньор. Той е човекът, който  решава да й помогне да сбъдне мечтата си, а именно да стигне до Олимпиадата в Лондон. Сам започнал да търси спонсори. Откликналите се брояли на пръстите на едната ръка.

 „Ние не знаем къде отиваме. Ние знаем единственото нещо, че искаме да отидем на олимпиада. Дали ще има квоти, дали ще ни оценят труда, дали ще ни поканят в националния отбор... При нас тази подготовка, която сме я изстрадали една година заедно двамата, не сме имали никакви пари, медикаменти, витамини. Леща, фасул, картофи и щанги. Нито сме имали масажист през това време”, разкри подробностите около подготовката в Смолян треньорът Костадин Грозданов.

„Когато тя замина в националния отбор, а тя замина май месец ,тогава вече имаше внимание към нея – масажист, витаминизация. Тя доказа, че е голям боец, че свърши това, за което беше отишла на олимпиадата. Желаеше я силно и постигна невероятен успех“. Допълни още треньорът.

Самата Милка обаче смята, че изпуснала шанса на живота си:

„Това може би ми беше първият и последният шанс. Яд ме е но пак казвам дадох всичко от себе си. А пето място на олимпиада - дали една година или пет години ще тренираш, пето  място си е постижение невероятно. Това, че успях да го направя само за една година може само да ме радва.“

Казват, че сега молитвите им са за олимпийския ни  медалист от Атина Величко Чолаков. Допълват със съжаление, че скандалите преди четири години  и последвалото обидно отношение от страна на тогавашното ръководство на федерацията го принудили сега да се състезава под чужд флаг.

Треньорът Костадин Грозданов разкри, че Азербайджан са искали да привлекат освен Величко Чолаков и Милка Манева, но двамата взели решението, че ще вдигат флага за България.

Подробности гледайте във видеото.

Репортер: Анелия Веселинова