Защитникът Ина Лулчева представи над 40 нови доказателства...

Върховният административен съд отложи делото, с което отстраненият от длъжност шеф на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова обжалва уволнението си. Следващото заседание на магистратите ще се проведе на 8 ноември.


Причината за отлагането на старта на процеса бе, че адвокатът на Тодорова – Ина Лулчева, представи над 40 нови доказателства, с които страните ще трябва да се запознаят.


Лулчева категорично заяви, че не е имало възможност доказателствата да бъдат събрани по-рано и не е търсено умишлено отлагане на делото.


В жалбата си Тодорова твърди, че наказанието, което й наложи Висшият съдебен съвет (ВСС), е в нарушение на правилата и не съответства на целта на закона.


"Отстраняването на Мирослава Тодорова е предубеден акт, свързан най-вече с обществената й активност като председател на Съюза на съдиите", коментира юристът.


Основното оплакване е, че магистратът не е била изслушана преди да бъде наказана.


Защитникът й подчерта, че това е сериозно нарушение и посочи две основания за твърдението си. Първото е, че представител на Инспектората към ВСС е присъствал на заседанието на Съвета, на което тя е наказана. Второто е, че самото решение е взето в присъствието на петимата членове на ВСС, които са я предложили за наказание.