Той призна, че най-трудно по време на целия му мандат е именно сбогуването му със страната ни...

Американският посланик Джеймс Уорлик приключи мандата си в България просълзен. Два часа преди да напусне страната ни той направи емоционално изявление пред българските медии, а на финала дори се разплака.

На правителствения ВИП на летище „София” американският посланик пристигна с целия си екип. Силно емоционален за първи и последен път по време на престоя си Джеймс Уорлик представи ръководния екип на американското посолство, с които работи у нас.

„Този момент е най-трудния за мен, най-трудното събитие, в което участвам по време на целия си престой в България”, призна Уорлик с разтреперан глас.

Емоционалните признания продължиха с изявлението, че най-искрено е обикнал България, която продължава да заема специално място в сърцето му. Обясни, че много се гордее с работата, която е вършил тук. По време на почти тригодишния си престой у нас Уорлик заемаше активна позиция по въпроси като енергийната политика, съдебната система, отношението към етносите в България, за което беше критикуван от Волен Сидеров и Румен Петков.  

В тази връзка Джеймс Уорлик заяви, че винаги е бил искрен в това, което е казвал.

На финала американският посланик се разплака, когато трябваше да се сбогува преводача си Христина Нинова.

В Съдинените щати Джеймс Уорлик ще работи като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан в офиса на Държавния секретар.

Новият американски посланик в България Марси Райс трябва да пристегне в България през октомври.

Репортер: Ина Гълъбова