По проекта са отпуснати повече от 5 млн. лв. европейски средства

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще провери работата по реконструкцията на остров „Света Анастасия“ в Бургаския залив. По проекта са отпуснати повече от 5 млн. лв. европейски средства.


В средновековието всяка година на 15 август островът е посещаван от стотици поклонници. Те идвали, за да отдадат почит към светицата Анастасия. По-късно църковната обител на острова е превърната в затвор за бунтовници от Септемврийското въстание.


От 1945 година едно от крилата на манастира е превърнато в музей.


След края на реконструкцията, остров Света Анастасия край Бургас ще стане първият обитаем остров по Българското Черноморие. До него ще се стига с корабче по редовна линия. То ще тръгва от бургаския мост, който ще бъде изцяло ремонтиран.


„Проектът ще завърши в началото на следващата година .Ще се стремим до началото на летния сезон да пуснем в експлоатация двата обекта, защото той е основно насочен към туризма. С тази реконструкция ние ще привлечем повече туристи защото първо островът ще стане достъпен, обезопасен с действащи туристически атракции, музеи ,кафе, ще има възможност за културни, масови мероприятия. Ще  бъдат изградени  и места за прочистване на водата, както и допълнителни атракции за младежки формации”, разказа за Нова телевизия кметът на Бургас Димитър Николов.