Те са част от изложението „Вкусовете на Европа"

Каква е разликата между традиционното свинско със зеле по български и същото ястие, сготвено по чешки? Това може да разберат всички, които посетят изложението „Вкусовете на европа” в НДК. На него готвачи от Европа и България представят три хиляди различни ястия и питиета от цял свят.


Чехкинята Алена Рашовска живее от 32 години в българия и с лекота може да приготви традиционното за българската и за чешката кухня свинско със зеле.


„В България се готви в една тава наведнъж, докато в чехия свинското се пече отделно. Отделно се готви и зелето, което има малко различен вкус от българското, защото много често се прави от прясно или стерилизирано, което сладее лекичко, не е от българското, което се кисне в бидоните”, разказва Рашкова.


На щанда на Норвегия пък ще ви предложат сьомга с уникална картофена ракия. Тя се съхранява в специални съдове, в които трябва да пропътува по море разстоянието от Норвегия до Екватора. Едва след това става годна за консумация. Всичко това е документирано за всяка бутилка поотделно.


На чуждата конкуренция българският щанд отговори с отбрани мезета за вино и ракия, произведени по български държавен стандарт.


„Луканка, бабец, кълцаници, това също са кашкавал, сирена, пушени сирена - те са български мезета, така че с ракия и български вина би трябвало да са подходящи”, сподели българския производетил Теодор Сотиров.


Докато приканваха посетителите да опитат от родните биозеленчуци, лютеници и мезета, родните производители обясняваха, че няма да има ново вдигане на цените.


Повече информация гледайте във видеото.


Репортер: София Стойчева