Осигуряването по така наречения втори стълб у нас е задължително...

Втори ден продължава посещението на социалната комисия в Европарламента у нас. Днес се очаква европейските експерти и президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев да посетят Информационния център на Европейския съюз. Целта на срещата е да се прегледа пенсионния модел, както и ситуацията на българския пазар на труда.

В момента България има подписани спогодби с други европейски държави по отношение на така наречения първи стълб от пенсионната система, който засяга задължителното осигуряване за пенсия. Осигуряването по така наречения втори стълб у нас е задължително, а в повечето стари членки на Евросъюза - доброволно.

"Не може един французин например, който е работил десет години в България да се върне във Франция, и да не може да пренесе правата за пенсиониране, които има тук, във Франция. Този въпрос трябва да решим заедно не само на европейско, но и на национална ниво", категорична беше Перванш Перес - председател на Комисията по заетост и социални въпроси в ЕП.

Във връзка с масовата практика у нас хората да бъдат осигурявани на по-малка заплата, Берес заяви, че такава практика има не само у нас, но тук може би е с по-големи размери.

На въпрос дали евродепутатите са дали препоръки на социалния министър за нашата пенсионна система Берес заяви следното:

Не е наша задача да даваме съвети на никого. Всеки трябва да напише своето домашно. Така че що се отнася до българската пенсионна система, вие също трябва да напишете своето домашно.”

Според евродепутатите всяка държава трябва да гарантира диалога със социалните партньори, както и минимално ниво на социална защита за своите граждани.