Това стана ясно от писмен отговор на Аню Ангелов до депутат на „Коалиция за България”

Левицата пита дали премиерът Бойко Борисов разполага с втори, паралелен Авиоотряд 28.


Повод за питането им стана писмен отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов до депутат на „Коалиция за България”. От отговора става ясно, че освен правителствения самолет, членове на кабинета са ползвали и летателна техника на военните, за да се придвижват из страната.


Социалистите цитираха отговора, който министърът на отбраната е дал на колегата им Ангел Найденов. От него става ясно, че премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и други членове на правителството са летели с военния хеликоптер „Кугър” и военния самолет „Спартан”.


Петър Мутафчиев от „Коалиция за България” заяви, че са проведени „около 47 полета от 2009 до 2012 г. Неофициалната информация, с която разполагаме е, че само за тази година полетите са над четиринадесет”.


От „Коалиция за България” обясниха, че нямат нищо против военната техника да се използва за хуманитарни цели, както и при бедствия. Възразиха срещу другите полети на премиера.


Като цитираха писмения отговор на военния министър, от БСП обясниха, че дълговете на правителството към военното министерство за тези полети са над 250 хил. лв.


По-рано в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов не можа да си спомни дали министерството му е получило парите си: „До края на бюджетната година сигурно ще ги платят. И да плати Министерският съвет на Министерството на отбраната нещо, то автоматически заминава към съседното Министерство на отбраната”, заяви още Аню Ангелов.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ина Гълъбова