Целта е екипите да реагират бързо и качествено на спешни сигнали за медицинска помощ

Над 6 500 лекари, медицински специалисти и шофьори, работещи в системата на спешната помощ, ще преминат допълнително обучение до края на следващата година.


Целта е екипите да реагират максимално бързо и качествено на спешни сигнали за медицинска помощ.


Обучението е финансирано с над 6 милиона лева, осигурени от еврофондовете.


Само месец след като е излязла от университета, пред доктор Люба Рабио стои най-тежкото изпитание – да върне живота на своя пациент. Първите си уроци младата лекарка получава върху този „дишащ” модел, който симулира човешки функции.


„Искам да се науча на основните спешни състояния – как да реагирам, какво да правя. Мисля, че е важно за всеки млад доктор”, казва Люба.


Освен Люба в обученията по първа помощ ще се включат всички останали служители на спешните центрове в страната. До края на 2013-та те ще получат професионални съвети в реална обстановка за това как да реагират при спешни ситуации.


Един от обучителите е д-р Христо Юруков. Според него „за първи път се дава възможността всеки един от тях да се докосне до „реални” пациенти – манекени и всеки един да извърши такава манипулация и да се подготви за ситуация, която би спасила човешки живот”.


Най-важният съвет, който д-р Юруков иска да предаде на младите лекари, е да действат отговорно и да не се отказват, въпреки че в повечето случаи ще трябва да се борят за човешки живот.


Екипите ще бъдат обучавани и как да достигат до пациентите максимално бързо.


Съвсем скоро ще бъдат открити и няколко нови центъра за спешна помощ в големите градове, така че линейките да се намират възможно най-близо до хората.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Георги Георгиев