Жалбата е внесена миналата седмица от Българския хелзинкски комитет

Поредно дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. Процедурата срещу страната ни е заведена заради това, че бременните жени нямат законовото право да родят в дома си, с лекарска помощ.


Жалбата е внесена миналата седмица от Българския хелзинкски комитет от името на българка, която предпочита да роди в дома си.


Името на жената, която иска да роди в дома, остава в тайна. Известно е, че това е второ раждане за майката с инициали Ц.Д. Първото си дете тя е родила в болница.


„Останала е недоволна от отношението към нея. Счита, че жените, които раждат в българските болници се третират като обекти, а бременността се третира като вид болест”, обясни Мирела Заричинкова от Български хелзинкски комитет.


За това от името на жалбоподателката правозащитниците са изпратили жалбата в Страсбург.


След произнасянето на решението на Европейския съд по правата на човека юристите очакват промени в законодателството ни. Ако промените станат факт, майките ще могат да раждат вкъщи, но асистирани от медицински лица, най-вече акушерки.


Унгария вече има присъда за това, че жените на могат да раждат асистирано в домовете си. Такива процедури вече са стартирани и срещу Хърватска, Чехия, Литва.  


От Българския хелзинкски комитет твърдят, че от години в много страни на Западна Европа се практикува раждането в домашни условия. А Холандия е сред примерите. 


Акушер-гинеколозите обаче са категорични, че поне в момента в България съществува риск от такова раждане.  


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Ина Гълъбова