Според премиера за първи път е имало абсолютно прозрачна процедура по избора на съдии

Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Баи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията. Това потвърди на пресконференция в Брюксел говорителят на Жозе Барозу - Пия Хансен. Тя отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение.

„Напълно ясно е, че Оливие е изразил позицията на Европейската комисия. Що се отнася конкретно до въпроса за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, то както обяви и Оливие, такава възможност винаги е съществувала”, заяви Пия Хансен.

По-рано днес, 5 ноември, стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е помолил новоизбрания член на Конституционния съд Венета Марковска да се оттегли от поста, ако нещо в сигналите срещу нея се окаже истина. Това потвърди самият министър- председател.

Борисов очаква до петък Европейската комисия да каже дали Брюксел смята избора на конституционните съдии за опорочен.

Въпреки съмненията на Европейската комисия, премиерът Борисов заяви, че изборът на конституционни съдии за първи път е бил абсолютно прозрачен. И все пак, на 5 ноември е имало среща между Борисов и Марковска. На нея премиерът я призовал да следи внимателно изказванията на Брюксел

Ако е донос, това е много грозно и обиждащо и може всеки да бъде злепоставен, ако има капка истина, правилното е тя да се оттегли”, заключи Борисов и допълни, че разчита до края на работната седмица от Европейската комисия да изпратят становище. След това Марковска трябва да реши.

„Ако те считат, че това е опорочен избор или че е проблематичен, аз лично разчитам на нея да не залага през следващата година проблеми пред съдебната система. Разбра ме, тя е много разстроена и с влошено здраве, но мисля, че ме разбра”, обясни премиерът.

За оставка не само на Марковска, но и на избрания кандидат на ГЕРБ Анастас Анстасов призоваха и от Българския хелзинкски комитет.

Аргументите са, че и двамата не са се доказали като хора с високи нравствени и професионални качества. Според Хелзинкския комитет върховенството на закона ще бъде  накърнено, ако човек като Венета Марковска стане съдия в Конституционния съд. Относно Анастас Анастасов,  пишат, че той е известен като юрист, работил е на невисок пост в съдебната система и е близък до управляващите. Проблем било, че вътрешният министър го определял като съдия, лоялен към държавата. А според Хелзинкския комитет трябвало да е лоялен към закона.

Подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Марина Стоименова