На референдума ще гласуваме по същите правила, по които се проведоха и последните президентски избори

На 27 януари, когато ще се проведе първият национален референдум в демократичната история на България - за или против ядрената енергетика, ще гласуваме по същите правила, по които се проведоха и последните президентски избори.

Вече работи Централна избирателна комисия, която ще определи правилата за провеждане на допитването.

Когато отидем до урните на 27 януари ще получим бяла бюлетина, в която ще намерим въпроса на референдума и две квадратчета за вариантите „да” или „не”.

В кабината за гласуване трябва да отразим своето предпочитание със знака Х с химикал, пишещ в син цвят. След като зачертаем избрания от нас отговор, трябва да поставим бюлетината в плика и го поставим в урната, разясни говорителят на ЦИК – Бисер Троянов.

До урните ще могат да отидат всички пълнолетни българи с постоянен адрес в страната. От правото на вот ще бъдат лишени затворниците с ефективна присъда и поставените под запрещение. Единствено студентите и хората с увреждания ще могат да пуснат бюлетината в секция, различна от постоянния им адрес. Българите зад граница също ще могат да гласуват на референдума - в дипломатическите и консултантските представителства.

Разяснителната кампания за референдума ще започне още преди Коледа. С телевизионни клипове и книжни брошури избирателната комисия ще ни информира как точно да гласуваме.

Поддръжниците и противниците на ядрената енергетика у нас също ще имат право да информират гражданите. За целта от 27 декември общините ще бъдат задължени да предоставят помещения, в които да се провеждат агитациите.

Край на агитациите ще бъде даден в деня преди референдума, когато ще имаме време за размисъл. Вотът ще приключи в 19 часа в деня на допитването, а веднага след това започва и преброяването на бюлетините. Едва след това ще е ясен гласът на народа – „за” или „против” ядрената енергетика у нас.

Репортер: Георги Георгиев