Главата на българската православна църква си отиде на 98 години след дълго боледуване

Рано тази сутрин, малко преди 4 часа, почина българският патриарх Максим. Информацията бе официално потвърдена от Синода. Главата на българската православна църква си отиде след дълго боледуване, дни след като навърши 98 години.

От сутринта митрополити от цяла България се стекоха към Синодалната палата за спешно заседание. Именно там беше изложена и книга за съболезнования.

Вестта за смъртта на патриарха предизвика дълбока скръб у миряните и в църковните среди.  

През целия ден лекарите от Правителствена болница отказваха информация за това какво точно е довело до смъртта на патриарха. Ясно е обаче, че Максим беше приет в лечебното заведение преди около месец, а като причина се посочваше общата му  отпадналост. В болничната стая преди броени дни той отпразнува и 98-ия си рожден ден.

Патриарх Максим ще бъде погребан в Троянския манастир в петък, съобщиха от Синодната палата.

Панихида ще бъде отслужена в четвъртък в храм „Света Неделя” в София.

Официалната литургия ще бъде в храм-паметника „Свети Александър Невски” в петък от 09:00 часа. От 10.30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим. Непосредствено след опелото тялото на патриарха ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението.

Очаква се решение на Министерски съвет кога да бъде обявен ден на траур в страната.

Завещанието на патриарх Максим все още не е отворено.