След сериозни спорове, постът на Велчев беше поет временно от Бойко Найденов

Висшият съдебен съвет ще открие процедурата за избор на нов главен прокурор на България. След като изтече мандатът на Борис Велчев, той беше назначен за конституционен съдия от квотата на президента.

След сериозни спорове, постът на Велчев беше поет временно от Бойко Найденов, който ръководи Националната следствена служба. Именно той е и един от най-често спряганите за наследник на Борис Велчев. Останалите са заместник-главният прокурор Галина Тонева, градският прокурор Николай Кокинов и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Все още обаче официалното номиниране на кандидатите не е започнало. По правилник всяка номинация трябва да е придружена от конкретни аргументи защо кандидатурата е подходяща за поста главен прокурор. Кандидатите трябва да представят декларация за имущественото си състояние и по закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

За да гарантира справедлив избор, Висшият съдебен съвет най-вероятно ще изготви критерии за оценка на управленската компетентност на номинираните. За да бъде избран един кандидат, той трябва да спечели поне 17 от гласовете във Висшия съдебен съвет.