Магистратите приеха да гласуват само веднъж за първата внесена номинация, тази на Сотир Цацаров

Със скандал започна избора на нов главен прокурор. Първо бяха променени правилата за гласуване. След това дойде и очаквана първа номинация за поста – на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.


Тя дойде само няколко часа, след като Висшия съдебен  съвет прие безпрецедентни правила за избор на наследник на Борис Велчев.
Вотът за главен прокурор ще е таен, ще се гласува само за един от кандидатите и на практика няма да е ясно кой от останалите колко гласа е събрал.


Според запознати името на избрания вече е ясно и това е председателят на Окръжен съд Пловдив – Сотир Цацаров. По време на заседанието на Висшия съдебен съвет ясно се разграничиха и двата противоположни лагера.


По-силно се оказа лобито на магистратите основно от парламентарната квота, които въведоха новите правила за избор на нов главен прокурор. Решенията им предизвикаха коментарите на техни колеги, че липсва прозрачност и че вече има изграден сценарий за това кой ще е следващият главен прокурор.


Първата поправка в правилата, която магистрати коментираха, че улеснява избора на Сотир Цацаров беше предложена от бившия депутат от ГЕРБ Юлияна Колева.


Членовете на ВСС нарушиха традицията кандидатите да бъдат поставяни на гласуване по азбучен ред, а вместо това приеха да се гласува по реда на внасяне на номинациите. А първата номинация беше на Сотир Цацаров.


Магистратите отхвърлиха и предложението да се гласува за всеки кандидат за главен прокурор поотделно. Приеха, че ще дадат гласа си само веднъж, при вота за първата внесена номинация – на Сотир Цацаров. Така ако той събере достатъчен брой гласове, поне 17, за следващите кандидати въобще няма да има вот.


Висшия съдебен съвет направи и друга промяна. С 14 гласа "за" и 9 "против", членовете на съвета решиха  гласуването за главен прокурор да се проведе по електронен път, а не с бюлетина.


Вотът с бюлетини всъщност позволяваше да станат ясни гласовете в подкрепа на всеки един от кандидатите в надпреварата. Сега ще са ясни само гласовете „за” и „против” за Сотир Цацаров и на тази база ще се прави извод колко гласа са спечелили останалите кандидати.
Дали прогнозите ще се окажат верни и наистина Сотир Цацаров ще е следващият главен прокурор ще стане ясно най-рано на 13 декември.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Надя Ганчева


Интервю с първия номиниран за нов главен прокурор Сотир Цацаров очаквайте утре в Новините.