Задава ли се нов разкол в църквата?

В деня, в който българия изпраща патриарх Максим, стана ясно, че в Софийския градски съд вече са подадени документи за регистрацията на алтернативния синод на Българската православна църква. Очаква се решението на съда и Комисията по вероизповеданията, потвърди Христо Латинов - човекът, който управляваше имотите на алтернативния синод на митрополит Пимен Неврокопски.

Припомняме ви, че Пимен Неврокопски е един от шестте митрополити, които на 18 май 1992 година поставят началото на разкола в Българската православна църква.

Споровете между двата синода често излизаха от рамките на словесния двубой и прерастваха в ръкопашен сблъсък.

През 2009 г. Европейския съд  по правата на човека прие две решения, с които уважи жалбата на алтернативния синод. За понесени имуществени вреди те бяха компенсирани с 50 000 евро. Съдът обаче настоя за промяна в закона, който налага единни ръководства на вероизповеданията. През същата година по разпореждане на министър-председателя, тогавашният правосъден министър сформира междуведомствена комисия, която да реши и изчисти проблемите между спорещите страни. Оказва се, обаче че проблемът с двата синода стои и до днес.

„Документите няколко пъти са подготвяни за внасяне и са внесени август месец, не са внесени през тези дни. Няма връзка с кончината на дядо Максим. Тези документи имат връзка с решението на съда в Страсбург, с неизпълнение на това решение, с нарушението на чисто религиозни и трудови права на всички тези хора, което кореспондира по-назад във времето с решение на Върховния съд, в което изрично е провъзгласено, че няма никаква пречка да има две вероизповедания”, обясни богословът и експерт към КТ „Подкрепа” Христо Латинов.

От синода на Митрополит Инокентий информират още, че са изискали  от общото събрание на Търговския регистър да се произнесе относно статута на Българската православна църква, както и възможността втора православна общност да получи право на регистрация. Отговор обаче към днешна дата не е получен.

„Разбира се, това кореспондира със Закона за вероизповеданията и говори, че той е неефективен, неприложим и води до редица недоразумения. Той пречи на законните изяви на други вероизповедания”, на мнение е Христо Латинов.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Иван Черкезов