В повечето случаи те се закриват заради натрупани дългове

Кожните диспансери в страната са на път да изчезнат. Причината е липсата на пари. Вече част от тези здравни заведения са закрити, други са пред фалит. Такава е съдбата и на Кожния център в Хасково, който трупа дългове, а приходи няма.


От две години бившите кожни диспансери вече са центрове. Преди това те се издържаха от Министерството на здравеопазването.

Хасковският център е получавал между 250 и 300 хиляди лева годишно.


„Тази субсидия се замени със субсидиране на динспансерната дейност, която е 9 000 лева”, обяснява д-р Анатоли Млъзев – управител на Кожния център.


Сега центърът за кожно-венерически заболявания трябва да се издържа от клинични пътеки. Леглата в болницата обаче са намалени на 10 и така приходите са спаднали сериозно.


Въпреки че здравното заведение е общинско, местната власт няма възможност да го дофинансира. Така то непрекъснато трупа загуби.


„Към доставчици на услуги имаме дългове около 90 000 и около 50 000 за заплати дължим на персонала. Ние финансово не сме в състояние да сключим нови договори за 2013 година. Договорът ни изтича в края на годината и след това няма да има финансово обезпечение на дейността ни”, съобщи още д-р Млъзев.


Предстои общината като собственик на центъра да поиска от Министерството на здравеопазването или да увеличи леглата, или да даде съгласие за закриването му. Най-потърпевши обаче са пациентите.


Служителите на кожно-венерическия център имат да получават заплати за три месеца.


В същото състояние като центъра в Хасково са и тези в останалите области в страната.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Димитър Иванов