Завода в Сопот дължи средно по около 1200 лева на всеки от работниците

Отново зациклиха преговорите между синдикатите и ръководството на ВМЗ-Сопот за изплащане на дължимите заплати на работниците. Втори ден продължава тяхната ефективна стачка.


От петък (14 декември) държавното предприятие дължи на оръжейниците три аванса и две заплати. В събота работниците от завода готвят блокади на пътища и протестен митинг в центъра на Сопот.


„Искаме да се обърнем и към министри, и към министър-председателя и към абсолютно всички. Да дойдат и да видят хората как си искат заплатите. Заработените заплати първа, втора, нощна смяна, събота и неделя. Ето, както стоят вън на студа, така и вътре се работи на същите условия”, обясняваха стачкуващите работници.


Последно работниците са получили по 60 лева от заплатата си за септември. Към днешна дата държавното предприятие им дължи три аванса и две заплти. Или на човек средно се пада да вземе около 1200 лева.


Христина е в завода от 5 години. Тя е самотна майка и издържа двете си деца. Синът й е студент, а дъщеря й е в 11-ти клас.


„Вече не се издържа. Вече сме лишени от всичко. Децата ми са без ботуши за зимата, кабели, интернет, всичко е спряно”, възмущаваше се Христина Сакутова. И ако следващата седмица заводът не плати, Христина и децата й ще останат и без ток.  


И днес синдикатите не приеха предложението на изпълнителния директор Иван Стоенчев да получат по един аванс, за да прекратят стачката си.


„Ако мислят, че с един аванс нещата ще се оправят, просто този аванс няма да стигне до хората. Трагедията е пълна. Става месец и нещо само на 60 лева и никакви средства не са влизали. Нямат пари хората”, заяви Димитър Атанасов – председател на КТ „Подкрепа” ВМЗ-Сопот.


Междувременно учителският синдакат във Варна събира пари, за да изпрати хранителни продукти на стачуващите. Утре за час те ще блокират главния път София-Бургас.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев