Светинята "Пресвета Богородица-Геронтиса" е единствената мозаична икона „Геронтиса” в света

В навечерието на Рождество Христово в България пристигна копие на чудотворната светогорска мозаечна икона „Пресвета Богородица – Геронтиса” от Атон. Светинята беше посрещната в 12 часа в храм-паметник „Александър Невски”.
 
Варненският митрополит Кирил, който е и наместник-предстедател на Светия Синод, посрещна светинята и отслужи молебен в прослава на Пресвета Богородица. В него участие взеха и светогорските монаси, придружили иконата до България.

Светинята, която пристига у нас, е единствената мозаична икона „Геронтиса” в света. Тя е уникална по размери – на височина достига до 2 метра и е с мозаечна изработка. Тя е изработена от монасите от Светогорския манастир „Пантократор”. Направена е по спомени за оригиналната икона, която била в храма „Св. София” в Цариград. Тя била унищожена по време на иконоборството.

Иконата се прославя с чудотворството си и се смята, че ако бъдат отправени молитви пред нея към Пресвета Богородица, те ще бъдат чути. Вярва се, че особено помага на възрастни и немощни хора.

Иконата ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала до 12 часа на 25 декември, след което ще отпътува за Варна, където ще бъде дарена на варненския храм "Св. Успение Богородично".
 

Какво си пожелаха поклонниците пред иконата и какво споделиха пред екипа на Нова ТВ - гледайте във видеото.

 

Репортер: Мария Димитрова