Семейство от Русе се натрови с екзотичния плод, внесен от Коста Рика

Семейство от Русе се натрови с ананас от Коста Рика. Екзотичният плод е бил закупен от голяма търговска верига.

След подаден сигнал до Агенцията за безопасност на храните незабавно е била разпоредена проверка.

Пострадалото семейство твърди, че ананасът е един от любимите им плодове, затова често присъства на масата им. Досега никога не са имали проблеми с консумацията му.

Когато купуват поредния плод, видът му е малко по-различен от обикновено, но това не ги смущава, защото решават, че такъв е сортът му. Още с първите хапки обаче получават неприятни симптоми - рани в устата, кръв и усещане за изгорено.

Семейството веднага подава сигнал на горещия телефон към Агенцията по безопасност на храните. Още на следващия ден е направена проверка в хипермаркета, но партидата е била изкупена. Засега няма постъпила друга жалба.

Инспекторите не изключват симптомите да са предизвикани от алергична реакция.

„Не всеки организъм реагира по един и същи начин. За ананаса и за кивито има специализирани изследвания, че са алергени и е възможно да предизвикват такива реакции”, заяви д-р Мартин Марков, главен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните.

Все още резултатите от пробата на въпросния ананас не са готови, но от Агенцията по храните призовават да се подхожда внимателно към консумацията на екзотични плодове.