Развитието на ски зоната не създава еко проблеми, твърдят протестиращите

Нови протести започват и в Банско. В 16 часа днес жители на града и представители на туристическия бизнес отново ще блокират пътя за зимния ни курорт и ще настояват за изграждането на втори кабинков лифт и още писти.

След като на 30 декември лично вицепремиерът Цветан Цветанов помоли протестиращите да оттеглят пътната блокада, днес Инициативният комитет отново ще затвори пътя за Банско.

„С днешния протест искаме да припомним на господата от Министерски съвет, че ние продължаваме да настояваме да се разгледа нашия въпрос относно промяната на плана за управление на Парк „Пирин” и от там разрастване на ски зоната,” заяви Асен Кирицов от Управителния съвет на Инициативния комитет.

Банскалии искат нови писти и още един кабинков лифт за улеснение на туристите. „Тази планина са я пазили нашите бащи, нашите деди, ние също имаме интерес да я пазим,” добави Кирицов.

В поредицата блокади в края на миналата година протестиращите бяха подкрепени от председателя на НС Цецка Цачева и вътрешния министър Цветан Цветанов. Той обеща проблемът на Банско да бъде поставен на дневен ред още на първото за правителствено заседание за тази година. Това, обаче не се харесва на природозащитниците.  

„Концесията на ски зона Банско е многократно надвишена, т.е изсекли са много повече гора, огромни хектари и вместо Министерски съвет да санкционира, той изпраща ежедневно представители на управляващите за да подкрепят протестите,” заяви Александър Георгиев.

„На-вероятно става въпрос за пари. Някой друг вероятно им плаща, за да може Банско да потъва, вместо да отиде напред и нагоре,” контрира обаче Александър Весков от Инициативния комитет на протестиращите. Ако не бъдат чути те заплашват да пренесат недоволството си в София.

За развитието на ски зоната в Банско не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми, смятат организаторите на протеста. Те настояват правителството да вземе отношение по въпроса на заседанието си още тази сряда.