С темата се търсят политически дивиденти, смятат в бранша

Неочаквано високите сметки за парното през декември, които в някои случаи надхвърлиха с повече от 20% тези за последния месец на 2011 г., предизвикаха вълна от недоволство сред потребителите на топлофикационните дружества. Оказа се, че и спрямо ноември отоплението е излязло доста по-солено. Кметът Йорданка Фандъкова разпореди проверка в столичната топлофикация, за сметките с разлика над 20% ще има специална ревизия.

Много зрители на Нова ТВ също се оплакаха от завишената цена на „топлото”. Един от тях цитира във Фейсбук страницата ни сметката си за ноември – 113 лева и за декември… 186 лева.

Основният фактор, който влияе за сметките са температурите, каза в студиото на „Здравей, България” Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества. По думите му проверки се правят във всяко едно дружество, когато има сигнали. Проблемът сега се преекспонирал в медиите.

„Обществото трябва да вземе решение. Ако прецени, че тази система на централно топлоснабдяване не е ефективна, просто го записва в закона и то отпада,” заяви Терзийски.

По думите му стратегията за стабилизиране на топлофикационния сектор, за която говори тази сутрин омбудсманът Константин Пенчев, е свързана с възможността потребителите да получават качествена услуга и възможността да си я позволяват.

Ефективността на българската икономика е ниска, доходите ни също, а в същото време енергоносителите са на световни цени, отбеляза представителят на топлофикациите. Според него проблемите, които са в доходите на потребителите, се прехвърлят към приборите за измерване.

С темата се търсят политически дивиденти,” смята Валентин Терзийски. Потребителите на топлинна енергия са компактна маса, много от тях са пенсионери с ниски доходи, а голяма част от онези, които не плащат всъщност могат да си го позволят, посочи той.

12% от ръста в сметките е заради ниските температури и още толкова заради повишаването на цената спрямо миналия декември, отбеляза на свой ред Огнян Димитров, говорител на Асоциация на фирмите за топлинно счетоводство.

„В света и в Европа няма по-добра практика от инсталациите, които са изградени в България. Хората се чудят как е възможно да има брожение срещу най-добрия начин за отопление в света,” посочи Димитров, според когото завишаване и надписване на сметки няма.

„Занимаваме се с нещо временно, вместо да видим защо се стигна дотук. В сравнение с преди 20 години, сега парното е огромно предизвикателство за семейния бюджет,” заяви Богомил Николов от Асоциацията „Активни потребители”, който изглежда попадна в сърцевината на проблема и добави: „Как да си потърсим правата, когато тази сметка е обективна”.

Отнетата възможност за избор стартира цялата тази война между потребителите и топлофикациите, смята Николов, според когото сградата трябва да има максимална свобода да определи как да разпределя потребената енергия, със счетоводител или без.

Плащането на сградна инсталация, без да ползваш парно е феодално право, заяви в „Здравей България” омбудсманът и попита: „Кога най-сетне някой ще прави не стратегия за укрепването на топлофикация, а за това хората да получават адекватна услуга?”

„Това е абсурд, но заложен в закона. Този абсурд трябва законодателят да го премахне час по-скоро,” продължи Константин Пенчев. „Това е феодално право. Как искат да спасяват "Топлофикация", а хората не могат да се откажат от нещо… Трябва да се плаща нещо, без да го ползваш”, подчерта той.