Лидерът на червените обвини премиера и министъра на енергетиката във фалшификация на част от представените документи

Пет дни преди референдума страстите се задълбочават. В сутрешния блок на нова ресорния министър Делян Добрев обясни, че на 26-ти май България трябва да внесе 400 милиона лева по кредит, изтеглен заради централата в Белене.

 

А часове по късно, вече в парламента, депутати нападнаха словесно бивш руски заместник-министър, а лидерът на червените Сергей Станишев обвини премиера и министъра на енергетиката във фалшификация на част от представените вчера документи - писма от RWE до НЕК. В тях има индикации, че инвеститорът ще се оттегли, а проектът ще струва над 10 милиарда евро.

 

Тезата на бившия заместник министър на ядрената енергетика в Русия Булат Нигматулин - България има електроенергия в излишък и няма нужда от нови енергийни мощности. В продължение на час и половина бившият руски управник разпалено пресмяташе пред депутати от комисията, която разследва злоупотреби около проекта „Белене”, защо новият АЕЦ е неизгоден и ненужен.

 

„В началото в договора с „Росатом” беше предвидена цена за проекта - 4 милиарда, след това - 6,3 милиарда. Това е само за електроцентралата, без електропреносната мрежа и инфраструктурата, обикновено тази останала част струва около половината от цената на електроцентралата. Целият проект излиза 10 милиарда евро”, каза Булат Нигматулин, бивш зам.-министър на ядрената енергетика в Русия.

 

Крайната сметка на руския експерт вбеси част от депутатите, а бившият министър на енергетика Румен Овчаров поиска отговор - кои са далекопроводите и инфраструктурата, които ще струват 4 милиарда евро. „Конкретните далекопроводи не ги знаете, конкретните параметри не ги знаете. Има ли още руски дисиденти, които ще слушаме тука? Примерно Навални, Гари Каспаров?”, попита Овчаров.

 

„Не трябва да ме бъркате нито с Каспаров, нито с Навални! Това не е коректно. Специално на вас го казвам! Аз съм Експерт”, отговори му Нигматулин.

 

Междувременно, извън парламентарните стени, се чуха още обвинения. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че премиер и министър са спретнали инсценировка около „Белене”, а един от документите, представени вчера - бил фалшифициран. В едно от писмата с дата 8 февруари 2008 година се споменавали неща, случили се почти десет месеца по-късно. Става дума за намека на RWE, че ще се откаже от проекта.

 

По-късно, на поредния извънреден брифинг по темата, министър Добрев показа отново документите, част от които в техните оригинали. И обясни, че Станишев объркал датата - не било 2-ри месец а 12-ти месец. Освен това в министерството липсвали част от оригиналите на някои документи. И върна жеста на Станишев, като го обвини в лъжа за проекта действително били харчени държавни пари.