79% от хората е Козлодуй дадоха положителен отговор на референдума

Козлодуй каза категорично „Да” на ядрената енергетика – 79% от хората са дали положителен отговор на референдума. Данните са предварителни и все още не са потвърдени от Районната избирателна комисия.

Активността е висока спрямо тази в страната – 33% от имащите право на вот са упражнили това си право.

Кметът на Козлодуй Румен Маноев отбеляза, че резултатите са били очаквани и са показали една по-висока степен на информираност на жителите на общината.

„Иска ми се да мисля, че това, което беше дадено като отговор ще е „Да” за развитието на площадка за седми блок в АЕЦ „Козлодуй” и способстване на всички предстоящи дейности за тази нова ядрена мощност в града”, обясни Румен Маноев.

Местният лидер на ПП ГЕРБ Рашо Първанов обаче е гласувал с „Да” на референдума – противно на указанията на Бойко Борисов, и по този начин се противопостави на партията си.

„Казах „Да” и хората в България казаха „Да”, защото искат да се развива ядрената енергетика. Г-н Борисов и политиците объркаха въпроса и позициите на хората – това доведе до ниската избирателна активност на хората. Радвам се, че хората казаха „Да”. Те знаят ползата от ядрената енергетика и тя трябва да се развива, независимо под каква форма”, категоричен бе Рашо Първанов.

Той допълни, че тройното „Не” на премиера не значи нищо за него, тъй като то означава край на развитието на ядрената енергетика.