От Коалиция за България поискаха от Цецка Цачева да доведе премиера в парламента

Коалиция за България поиска от председателя на Народното събрание Цецка Цачева да доведе премиера Бойко Борисов в парламента. Опозицията се възмути от отсъствието на министър-председателя от петъчния парламентарен контрол. Цачева обясни, че премиерът е в отпуск и не може да дойде

 

Корнелия Нинова задала въпрос към премиера на 19 декември миналата година. И до днес няма отговор от него, въпреки че всички срокове, които му дава правилникът са  изтекли.

 

„Моля, днес и сега да осигурите присъствието на министър-председателя, който да изпълни разпоредбите на правилника, който добре знаете, има силата на закон”, каза Корнелия Нинова от "Коалиция за България". 

 

„Който и да е от НС и народните представители нямаме правомощия да прекъсваме надлежно пуснат отпуск - такъв, какъвто премиерът ползва във вчерашния и днешния ден”, отговори Цецка Цачева

 

„Това, че не можете да му прекъснете отпуска, според мен не е вярно. Той сам си го е прекратил днес. Има съобщение от пресцентъра на МС, в което се казва, че той ще ходи в Разград и Търговище да реже лентички”, коментира Антон Кутев от "Коалиция за България".  

 

„Освен това вчера дава изявление в Симитли. Днес нещо в родилно отделение ще бъде - какво ще реже пъп или лента? Въпросът ми е защо министър-председателят бяга от парламента?”, попита Петър Курумбашев също от "Коалиция за България".

 

От Министерския съвет обясниха на Новините на Нова, че началникът на кабинета на премиера е пуснал паметна заповед до секретаря на Министерския съвет, с който го уведомява, че Борисов ще ползва годишния си отпуск вчера и днес. И така редът е спазен.

 

„На 11 януари е поискано отлагане заради отсъствие от страната, на 18 януари -пак отлагане със 7 дни заради пътуване. На 28 януари - отлагане заради отпуск. На 1 февруари е поискано отлагане заради отпуск. Кога работи този човек?”, попита Курумбашев.

 

И в двата дни от отпуска си премиерът участва в събития, предварително обявени от пресцентъра му.