Терористът, който се представял за Жак Филип Мартен, остава неидентифициран

Загиналият при експлозията на летище „Сарафово” терорист бил заснет на влизане във Варна. Това разкриха цитирани от националното радио източници, запознати с хода на разследването на атентата край Бургас.

Всъщност видеонаблюдението в морската столица е уловило автомобила, управляван от атентатора с фалшив документ на името на Жак Филип Мартен.

Проверка във варненски хотел и фирмата, от която е наета колата, потвърдила, че точно този мъж е бил в града дни преди взрива.

Представилият се с чужда самоличност терорист остава единственият от изпълнителите на бомбената атака срещу автобус с израелски туристи, чиято самоличност все още не е установена.
 

Във вторник България изнесе данни за разкритията, направени в рамките на разследването на атентата от 18 юли миналата година. Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента бяха запознати с тях в специален доклад.

След шестчасово заседание вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че е установена самоличността на двама от терористите, които притежавали австралийски и канадски паспорт. Тя е потвърдена от съвпадение между ДНК-пробите и данните от истинските им документи за самоличност.

Вицепремиерът отбеляза, че има обосновано предположение, че двете лица са принадлежали към военното формирование на „Хизбулла”. Посочването на радикалната ливанска групировка, без да бъде съпроводено с изнасянето на конкретни доказателства, предизвика критиките на опозицията, но беше посрещнато с одобрение от САЩ и Израел и с обещание за размисъл по темата от Европа, която още не смята организацията за терористична.