Това е сериозен удар по българския спорт, който разчита изключително много на медалите, извоювани на тепиха

Изпълкомът на Международния олимпийски комитет взе шокиращо решение да извади борбата от олимпийските игри през 2020 г. Това е сериозен удар по българския спорт, който разчита изключително много на медалите, извоювани на тепиха.

 

Борбата е донесла около 32% от олимпийските медали на България. Родните борци са спечелили общо 68 медала от олимпийски игри, от които 16 златни, 32 сребърни и 20 бронзови. Това ги поставя на девето място във вечната ранглиста сред всички участващи страни като в последните две олимпиади борбата беше неизменно най-успешния спорт за страната ни.

 

Решението е било взето на заседание в Лозана, където членовете на Изпълкома на МОК са разгледали доклад, в който на основание на повече от 30 критерии се дава оценка на всеки един от 26-те вида спортове, участващи в програмата на летните игри. Членовете на бюрото са гласували срещу един от най-старите спортове в олимпийската програма за сметка на модерния петобой и таекуондо, които се смятаха с най-голям шанс за отпадане.

 

Окончателно решение ще бъде взето на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември, на която ще бъде избран домакинът на Олимпиадата през 2020 г., за която претендират Мадрид, Истанбул и Токио.