От КЗП настояват до един месец да бъдат премахнати две от клаузите в общите условия

Комисията за защита на потребителите дава един месец на трите електрически дружества да махнат две клаузи от общите си условия. Едната дава възможност, ако електромерът е манипулиран, да се начисли енергия за половин година назад, без значение дали е потребена, или не.  Другата предвижда само един месец за обжалване на фактурите. Ако дружествата не се откажат от двете клаузи, комисията ще заведе колективни съдебни искове.


А само 24 часа, след като енергийният регулатор се сдоби с нов председател, се оказа, че може и да го уволнят. Вчера Юлиана Иванова беше обявена от премиера за новия шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране. Колегите ни от в. „Труд” обаче откриха, че тя не е била съвсем изрядна към закона.


Тя доскоро се е занимавала с онлайн супермаркет, на чиито рафтове е можело да си купим и цигари. А онлайн продажбата и рекламата на тютюневи изделия у нас е забранена от миналия юли.


Магазинът вече се стопанисва от сина на Иванова. А по въпроса за новата й длъжност - макар сама да признава, че от две години не се е занимавала с енергетика, тя увери, че се чувства подготвена.


Друга драма, която се развива около трите електро-разпределителни дружества е, че сега с тях се захваща и прокуратурата. Магистратите ще проверяват как  са сключвани и изпълнявани договорите за приватизация на електро-компаниите. Първите резултати от проверката ще са ясни в понеделник, като не се изключва да се стигне и до персонални обвинения.  


Ясни са резултатите по сигнала срещу тримата прокурори, внесен от Яне Янев. Според експертиза, цената, на която е продаван тока през 2007-ма година, е силно занижена, но няма данни, че прокурори са взимали подкуп от т.нар. „енергийна мафия” или че върху тях е бил оказван натиск.


„Към този момент са изискани всички договори, по които т.нар. ЕРП-та са били приватизирани. От там нататък ще се проверява как са сключени тези клаузи и дали се изпълняват, защото изпълнението на клаузите всъщност рефлектира по начина, по който българския гражданин плаща електрическа енергия. Важно е не само това как са формирани цените, а и какви задължения имат ЕРП-та към момента на тяхната приватизация и дали условията на договора се изпълняват”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.


В същото време компаниите ЧЕЗ, „Енерго Про” и EVN се срещнаха в ефира на Нова телевизия, за да представят и тяхната позиция по въпроса със сметките за ток. Те допуснаха, че единични случаи на грешки може да станат, но като цяло защитиха позицията, че главен виновник за високите сметки е по-дългият отчетен период.


Оказва се, че при формирането на крайната цена на тока определяща роля има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. На годишна база се разрешават пределни разходи, с които ЕРП-тата се съобразяват. Ако дружествата надхвърлят границата, плащат остатъка от своята каса, без да натоварват потребителите.


Попитани за печалбата, представителите на ЕРП-тата уточняват, че нейната норма се определя от държавния регулатор.


От своя страна от Института за ядрен мениджмънт обясниха, че всъщност енергото ни продава ток на цена, която е по-ниска от неговата себестойност. Това става ясно при преглед на фактурите ни. При дължими от едно домакинство близо 79 лв за над 900 киловат часа, по фактура то всъщност плащало 69 лева. Това обаче не означава, чe дружествата са на загуба, защото компенсирали разликата по други начини.


Повече по темата може да гледате във видеото.