Светият Синод не успя да избере останалите двама митрополити, които ще се кандидатират за поста

Часове наред продължи заседанието на Светият Синод в София, на което се избират тримата митрополити - претенденти за патриаршеския пост.

Едва около 18 часа, когато и приключи самото заседание, стана ясно името на първия митрополит, който със сигурност ще влезе в кандидатурите за поста на патриарх.

Това е Старозагорският митрополит Галактион. Той е събрал необходимите му 10 гласа по устав, за да бъде сред претендентите за патриаршеския пост.

 Все още не ясни имената на другите две кандидатури, тъй като митрополитите не са успели да съберат необходимите им гласове.

Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит в продължение на последните 6 от общо 16-те избирателни тура са събрали по 9 гласа, като само един не им е достигал до квотата от 2/3 от гласовете на членовете на Светия Синод.

По тази причина на утрешното заседание на Светият Синод  гласуването ще продължи.

По план, патриаршеският събор трябва да бъде свикан следващата неделя, 24 февруари, но ако на 16 февруари не бъдат избрани и останалите двама митрополити – претенденти за патриаршеския престол, датата става под въпрос.

Днешният изборен ден започна рано сутринта

 

Почти всички членове на Синода пристигнаха от епархиите си за заседанието. Вотът на митрополитите беше таен. Тези, които ще се явяват на изборите за патриарх, трябва да са навършили 50 години и да са управлявали епархия поне 5 години. От дни е ясно, че част от представителите на Синода са приготвили своите отводи. Един от тях е американският митрополит Йосиф. Въпреки личното желание на даден митрополит да се откаже от борбата за патриаршеския пост, неговите събратя може да не приемат отвода му.

Един от претендентите за кандидат-патриарх е Ловчанският митрополит Гавриил. Той е единственият член на Синода, който отговаря на критериите за патриарх по устав и за когото няма данни да е съдействал на държавна сигурност. Това според запознати увеличава шансовете му да бъде сред претендентите за следващия патриарх.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Мария Димитрова