Гарантирам, че хората ще бъдат чути, заяви Плевнелиев

"Национализацията не е решение. Една от причината да сме бедни е, че на всеки 4 години започваме от нулата. Едните приватизираха досега, другите искат да национализират, за да могат след това трети отново да приватизират", заяви днес президентът Росен Плевнелиев.

"Длъжни сме да въведем вече забавените европейски правила за либерализация. Енергийната ефективност трябва да бъде навсякъде, само тя ще свали двойно сметките за ток на хората", каза още Плевнелиев, цитиан от БГНЕС.

"Хората трябва да бъдат чути, заставам на страната на гражданите и гарантирам, че техният глас ще бъде чут", заяви още държавният глава.

"Като президент не съм безучастен към масовите граждански протести на територията на цялата страна през изминалите дни", призна Плевнелиев и заяви, че очаква от отговорните институции провеждане на ефективни краткосрочни и дългосрочни мерки.

"Хората трябва да знаят какво и защо плащат, трябва да имат свободата да избират доставчик на ток, а цените трябва да са конкуретни, а не монополни", убеден е държавният глава.

„Очевидно в сектор "енергетика" в последните 23 години са натрупани тежки структурни проблеми, контролът очевидно не е достатъчен. Настоявам проверките да обхванат всички звена по веригата. Освен ЕРП-тата трябва да се проверят и НЕК, и БЕХ, и ДКЕВР, и всички по веригата и резултатите от тези проверки трябва да станат скоро и да бъдат публични.

Неефективните разходи и корупцията, там където ги има трябва да бъдат посочени и елиминирани. Необходими са бързи законодателни мерки, които да създадат силен, ефективен, независим и надпартиен регулатор в енергетиката. Необходими са промени в Закона за обществените поръчки", заяви Плевнелиев.

"Призовавам партиите да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения. Очаквам дебат в парламента", каза още държавният глава.